Konferanse

To dager med fullspekket program:

Torsdag snakker vi om giddalause og ildsjeler. Vi skriver mikrotekster og driver tankelesning og avslutter med en heidundrane fest. Fredag er det servicedesign, datavisualisering og flere innfallsvinkler til design for store og små skjermer.

Konferansier er Aslak Borgersrud.

Se programmet for workshopdagen.

Torsdag 27. september
08:00—09:00Registrering og kaffe
09:00—09:15

Velkommen og litt til

09:15—10:00

Digital vs. analog

Oliver Reichenstein

Hammeren er en forlengelse av neven. Briller er en forlengelse av øyet og radioen av ørene. Det er enkelt å forstå hva et verktøy gjør, så lenge vi gjenkjenner det som en analogi av kroppen vår.

Men i den digitale verden blir analogien brutt. Hvis vi skal tolke Steve Jobs’ påstand om at datamaskinen er «en sykkel for hjernen vår» på samme måte, ser vi fort for oss figurer som Spider Baby i Toy Story – et hode med mekaniske edderkoppbein. Men det Jobs mente var langt mindre creepy. Akkurat som sykkelen er en forlengelse av beina, må datamaskinen være en forlengelse av hjernen.

Men er den det? Hvilken forlengelse av hvilken del av hjernen vår er Twitter? Hva er analogien for et Google-søk? Hvorfor er det nesten ingen gamle klassekamerater på Facebook-kontoen min?

10:00—10:15Pause
10:15—11:00

Google Analytics: Datatilsynet vs. IKT-Norge

Bjørn Erik Thon, Torgeir Waterhouse

Datatilsynet har kontrollert hvordan to offentlige etater bruker Google Analytics og har foreløpig konkludert med at verktøyet brukes på en måte som utfordrer personvernet. Bjørn Erik Thon vil i sitt innlegg vise hva som ligger til grunn for denne vurderingen og hva virksomheter bør tenke over når de bruker analyseverktøy på sitt nettsted.

IKT-Norge er uenige i Datatilsynets rapport og direktør for internett og nye medier, Torgeir Waterhouse, vil forsvare dette synet. Det vil bli tid til spørsmål fra publikum.

11:00—11:15Pause
11:15—12:00

Forbedringer gjennom responsiv design

Jeremy Keith

Responsiv design, eller tilpasset layout, er en spennende trend innen utvikling av nettsider for tiden. Men det er en vanlig misforståelse at man bare slenger inn noen media queries på det vanlige nettstedet, og så er nettstedet plutselig “mobil-tilpasset”. Ingenting er lenger unna sannheten.

Effektiv responsiv design må begynne med innholdet først. Og så kan man gradvis tilpasse innholdet til et mangfold av skjermstørrelser og plattformer.

12:00—13:00Lunsj
13:00—13:45

Sosiale medier: De giddalause vs. ildsjelene

Ida Jackson, Ingeborg Volan

Bedrifter og organisasjoner vil ha oppmerksomheten din og tror sosiale medier er en quick fix. Men merkevaren din er faktisk ikke viktig for brukeren. Altfor mange prosjekter på nettet strander fordi de som lager innhold, ikke ser lenger enn til seg selv og sin egen navle, sier Ingeborg Volan, rådgiver i Gambit Hill+Knowlton.

Ida Jackson, nettansvarlig i Store Norske Leksikon og kjent som bloggeren Virrvarr er ikke enig. Det er mulig å få brukerne til å bry seg, og SNL har fått det til. Men det er ikke magi – det er organisasjonsbygging. Og det er hardt arbeid.

13:45—14:00Pause
14:00—14:45

Er tankelesning framtiden i brukertesting?

Aga Bojko

Det holder ikke lenger at brukerne kan fullføre oppgaver og fortelle oss at noe ser bra ut. Nå er vi interessert i hva brukerne faktisk tenker og hva de føler. Vi er over på brukertesting 2.0.

Eyetracking har gitt oss ærlige svar på hva som fungerer på en nettside. Men menneskekroppen kan gi oss flere svar; vi kan måle hjernens aktivitet og tolke ansiktsuttrykk. Da vil brukertesten bli enda ærligere. Men er det nødvendig å måle hjerneaktiviteten til testpersonene for å få et godt resultat?

Aga presenterer potensialet i ulike typer fysisk testing, og hva det kan gi oss av nyttig innsikt når design- og forretningsavgjørelser skal tas. Hun vil også prate om fordeler og ulemper ved fysisk testing i brukertester.

Det siste klikket vs. det store bildet

Magnus Strømnes Bøe

Gjør du som de aller fleste markedsførere og begrenser analysen av online aktiviteter til det siste klikket? Magnus inviterer deg over i klubben som ser helheten og optimaliserer for aktivitet på tvers av kanaler.

Hvordan kan du se på ulike segmenter innen samme kanal for å finne samspillet mellom ulike søkeord og sosiale plattformer? Og hvordan leder dette frem til ønsket handling?

Du får eksempler fra både kommersiell og offentlig sektor, og vil sitte igjen med praktiske verktøy for å kunne forbedre dine resultater.

14:45—15:00Pause
15:00—15:45

Responsive design: Liten vs. stor

Ida Aalen, Thord Veseth Foss & Wilhelm Joys Andersen

Responsive webdesign var et buzzord i 2011, og hypen lever godt inn i 2012. Tanken om å få være tilstede på mobil, nettbrett og desktop frister – særlig når det høres ut som du kan få tre-fire nettsteder for prisen av ett.

Fullt så enkelt er det selvsagt ikke. Responsive design er fremtidsrettet måte å lage nettsted på, men det gir helt nye utfordringer for brukervennlighet, grafisk design og teknisk implementering.

I dette foredraget får du innblikk i hvordan Thord, Ida og Wilhelm har fått det til blant annet i Store Norske Leksikon. De forteller hvordan de har fått kustus på den firedimensjonale gummistrikken et responsivt nettsted egentlig er.

Hvordan bli "retvitret" IRL (In Real Life)?

Cecilie Thunem-Saanum

Dette foredraget handler om menneskene bak skjermene. Hvordan når vi frem med analog kommunikasjon, både IRL og digitalt?

Cecilie utfordrer ekspertrådene: Vi lar oss fascinere og sjarmere av stadig nye digitale kommunikasjonsteorier, og vingler forvirret i budskapet vårt. På tide å gå back to basic: Kommunikasjon handler fortsatt om mennesker. De analoge mekanismene gjelder i stor grad også digitalt, og er direkte overførbare til digital kommunikasjon. Vi ønsker å bli sett, hørt og gjengitt. Vi ønsker å få gjennomslag hos viktige beslutningstagere.

Det oppnår vi lettest ved å forenkle og avmystifisere digital kommunikasjon. Cecilie viser hvordan, gjennom enkle teknikker og nyttige verktøy i all type dialog: Analogt som digitalt.

15:45—16:00Pause
16:00—16:45
19:00—19:00

Konferansefest i Samfunnssalen

Tidligere år har vi hatt flammeslukere, magedansere, cruisebåtkapteiner, stand-up og klining i krokene. Verdt å få med seg altså.

waterboy